неделя, септември 09, 2012



Хубаво де, но аз нямам съвсем ясна идея за какво е блога ми. Той наистина е просто ескиз. Скицирам си настроения, прозрения, мечти, реалности мои и чужди. Рисувам с думи- кратко и непретенциозно. Имам нужда да го правя. Обаче чета по другите блогове, които са списвани от дълго време и вече най- вероятно се ползват с признанието в блогосферата/ ех, как бързо се прихваща терминология/, че трябвало да изпълняваш някакви си правила. Правила? Неее... Това не е за мен. Няма и никога да бъде. Ще си нанасям щрихите тук без да се вълнувам от това колко популярна ще бъда, колко читатели ще имам и дали ще им харесва написаното от мен. И това не е, защото не уважавам чуждото мнение, не е защото не желая хората да познаят моите прозрения/прозрени векове преди мен/ и по този начин да ги допусна по- близо до душата си, а защото съм като вятъра- непокорна и непостоянна. Ще довявам на това място каквото срещна по пътя си- неща, които ме обогатяват, други, които ме озадачават или натъжават и трети, които ме карат да се отпускам и да ставам по- лека от перце. Ще бъда отчайващо грешаща в стилистиката, граматиката и всякакви езикови правила, защото предпочитам да предавам по- точно и правилно настроението и чувствата си, отколкото да бъда изрядна как тези състояния и мисли ще бъдат поднесени. Ще редя думи и ако те Ви докосват, мили хора, това ще е моята най- голяма награда. Няма значение как ще го правя, нали?

П.П. Простете, ако някъде съм пропуснала запетая или пълният член, недопустимо за някои от Вас, е непълен. Аз просто скицирам с думи живота.

8 коментара:

  1. Опитвам втори път, от първия не се получи. Дано не станат два коментара. J
    Това си е твоето пространство. Личният блог е проекция на света на автора, ако той желае така. Всеки външен посетител трябва да благодари за гостоприемството. Ако домът на някого не ни харесва, защото го намираме за студен, неподреден, неуютен или просто го няма любимия ни канал за сапунени опери, стоим си у дома.
    Поздравявам те за това, че твърдо си решила да заявиш себе си!
     

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! От, около месец попаднах на блогът Ви, и го следя редовно! Пишете невероятно, красиво! Всъщност наистина рисувате с думи!
    По темата бих казал, че човек отваря блог и пише, защото на някакъв етап от животът му, споделянето се превръща в потребност. Аз също съм писал по тази тема http://shljko.blogspot.com/2011/10/blog-post_7275.html .
    Що се отнася до кръжочниците по правопис, те са, като мухите, постоянно гледат да кацнат някъде и да пооплюят. Познавам някой от тях, блоговете им са много скучни :) !
    Продължавам да Ви следя, успех!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви за подкрепата от сърце!
    Исках да го кажа, защото въртейки се из пространството на имащите нужда да споделят себе си в блогове, попаднах на странни класации, определения и канализиране на списващите. Опитах се да се поставя някъде и не успях. Защото аз понякога споделям, понякога творя,а понякога просто въздъхвам и нямам определени цели, които преследвам.
    Сигурна съм, че всеки от нас си има любимите местенца, на които обича да си почива или да черпи вдъхновение, да се възхищава или прехласва и се радвам, че аз успявам да бъда едно от тези места за вас!
    Николай, благодаря ти и на теб за рамото! "Кръжочници по правопис" :) Усмихна ме! Обичам да чета блога ти, защото има собствен стил и оригинално перо! Открила съм го... не помня кога, но ми е хубаво да се усмихвам или замислям при теб!
    Добре сте дошли в моя свят на ескизи и кратки въздишки! 

    ОтговорИзтриване
  4. Мислих, мислих, но не мога да се въздържа да не изкажа мнение по въпроса за „Кръжочниците по правопис”. С уговорката, че говоря общо, нямам предвид конкретен блог или автор.
    Не съм фанатик на тема правопис, но не мога да приема тази повсеместна неграмотност. Не, не ми е все едно! Не става въпрос за пълния и непълния член (между другото, тук тези, които все не могат да проумеят тъпото правило за подлога и допълнението, задължително правят онази асоциация и пускат по някой остроумен майтап), а за това, че все пак е нужно да познаваме на прилично ниво и да уважаваме езика, на който пишем. Не може да се пише за възвишени неща, за деликатни чувства и нюанси в емоциите с просташки грешки.
    И не само. Ето един пример от преди няколко седмици. Из мотивационно писмо на кандидат за управител на отдел: „Работил съм като оправител в тази свера и имам нужната квалификация.” Какво да си помислиш? Някой, който не може да си оправи елементарния правопис, ще дойде да ни оправя отдела!

    ОтговорИзтриване
  5.  Добре, съгласна съм с теб. Принципно. Правилото за пълния и непълния член не ми е ясно/срам за образованието ми *навеждам засрамено глава*/ и доста често го греша. Тогава да спра да се изразявам писмено ли? Ако сгреша и вместо -ят е само -я, това ще направи описаните от мен състояния или на когото и да е друг, по- малко силни, значими и ненужни ли? Да, ще греша, damn it! На който пречи, че го правя... и не може да го "преглътне", мога да пожелая "Прав път". Толкова е езиковата ми култура! Crucify me!

    ОтговорИзтриване
  6. Хубава работа! Изобщо не исках да те обидя. Най-малко теб! Аз също греша, въпреки че знам правилата и работата ми е свързана с правилно писане. И онези, които гледат с лупа всяка запетая, и те грешат. И няма как да бъде иначе. Говорех за нещо съвсем друго, но изглежда е по-добре да се прекрати този спор.
    Последно: Творчеството не се подчинява на правила. Това е безспорно. Както вече казах, това си е твоето място и да, права си да пожелаеш „Прав път” на тези, на които не им харесва. Приемам, че не се отнася за мен обаче. На мен ми харесва.

    ОтговорИзтриване
  7. Не, не се отнася за теб, разбира се! Не обичам да влизам в конфронтации особено със скъпи на мен хора! Просто откровненно си признавам, че ще греша и греша/искам да съм изрядна, повярвай ми :)/. Омръзнало ми от т.нар. от Николай "Кръжочници по правопис", които всячески се опитват да омаловажат казанато от някого само защото горкия човек не е сложил запетая. Срещала съм изрази "Спрях да чета в мига, в който отчетох, че не е ползван пълен член". Нима това е най- важното?! Казах ти, че принципно съм съгласна с теб, защото с този член се определя и смисловото значение, което не е никак маловажно. Запетаята също не е за подценяване, тъй като и тя изпълнява важна функция и ако не е поставена, когато се налага, е крайно объркващо и сме принудени да препрочетем изречението, за да го разберем. Но не всеки е филолог, не всеки може и е запознат с тези езикови закони, но това не пречи да има такъв талант да те омагьосва с думите си, светоусещането и прозренията си, че те да остават/за мен/на заден план. И, вярвай ми, искам пълният/пълен член, нали? :)/ член да отпадне, защото масово се бърка и не се знае кога и къде да се поставя!!!
    Ужас! По- добре да не бях подхващала темата, че най- малко това искам да дискутирам в блога си!

    ОтговорИзтриване
  8. "Спрях да чета в мига, в който отчетох, че не е ползван пълен член" звучи ужасно превзето.  Не съм от тези и никога няма да бъда. Просто ми е болно, че народът ни е толкова изпростял като цяло, затова се застъпих за правописа . Ама то само това да е.
    Наистина няма смисъл да го обсъждаме повече.
    Пиши. Дерзай! Няма нищо по-освобождаващо от това да изразиш себе си. А онези, които не го умеят, нека завиждат и критикуват.

    ОтговорИзтриване